میگن آدمِ گرسنه، فستفود را به یک فسنجان جاافتاده ترجیح می دهد. قبول دارید؟ 😉 ۱۶ نوامبر برابر با ۲۵ آبان روز جهانی فستفود یا همون غذاهای سریع است. حتما شما هم موافقید که فستفودها طرفدارهای زیادی دارند و تقریبا کوچک و بزرگ از خوردن این نوع غذاها لذت میبرند. ولی آیا خوردن این نوع غذاها پیشنهاد میشود یا نه؟!
در این مقاله می خوانید:
۱- فستفود چیست؟
۲- تاریخچه پیداش فستفودها
۳-فواید فستفود
دستورهای کاربردی کوکپدیها
۴- مضرات فستفود
۱- فستفود چیست؟
این کلمه همان عبارت انگلیسی Fast Food است به معنای غذای سریع. یعنی هر غذایی که برای آماده شدن وقت چندانی نمیگیرد و برخلاف غذاهای سنتی نیاز به ساعتها صرف وقت برای تهیه آن نیست. البته به مرور زمان کلمه فستفود به یکسری غذاهای خاص رستورانی مثل همبرگر، پیتزا سوسیس و هاتداگ و از این قبیل اطلاق میشود، اما نمیتوان هر غذای سریعی را فستفود نامید بطور مثال دوپیازه سیب زمینی معروف ایرانی جزو فستفود ها بشمار نمیآید. فستفودها به دو شکل گرم مانند پیتزا و یا سرد مثل ساندویچ کالباس هستند.
۲- تاریخچه پیداش فستفودها
میدانید که این ذهنیت وجود دارد که فستفود برابر است با غذاهای ناسالم. در واقع این یک امر بدیهی است چرا که بیشتر این غذاها امروزه در رستورانها و بدون هیچ اصول بهداشتی تهیه میشوند. بیایید کمی به عقب برگردیم و با تاریخچه شروع غذاهای سریع آشنا بشویم و بدانیم دلیل پیداش این گونه غذاها چه بوده است؟
از دور زمانها رستوران در تمام کشورهای جهان وجود داشت با هدف سرو غذا به مسافرانی که مجبور بودند برای زمان طولانی از خانه دور باشند. در کشورهای روم و یونان باستان دکهها و مسافرخانههای بین راه با هدف تهیه غذاهای سریع و پذیرایی از مسافران راههای دور ساخته شدند. البته خوردن غذا در این محلها یک امر لاکچری محسوب میشد. اما قهوهخانهها و مسافرخانهها به مرور در همه جای دنیا رواج پیدا کردند تا اینکه کم کم نه فقط مسافران بلکه مردم ساکن در منطقه هم برای گذراندن ساعتی خوش و استراحت به این امکان میرفتند. از طرفی انقلاب صنعتی، پیشرفت شهرها و صنعتی شدن کارها، همه چیز را تغییر داد. کارگرها و استفاده از نیروی بدنی آنها اهمیت ویژه ای یافتند. به طوری که سرمایه داران میخواستند تا حد ممکن از وقت آن ها نهایت استفاده را ببرند. در ابتدا کارگران زمان زیادی را برای غذاخوردن اختصاص می دادند. به همین منظور کارفرمایان به این فکر افتادند که این زمان را کاهش دهند و چه چیزی بهتر از غذاها آماده یا همان فست فودها؟ اینگونه بود که این غذاهای لذیذ و خوش طعم جای خود را در بین غذاهای سنتی پیدا کردند.
گفته میشود که برادران مکدونالد اولین رستوران زنجیرهای با غذاهای فستفود را راه اندازی کردند ولی عدهای هم بر این باورند که رستوران قصر سفید در آمریکا اولین رستورانی بود که همبرگر سرو میکرد. مکدونالدز در سال ۱۹۴۸ با شعبات متعددی فعالیت میکرد و در دهه ۱۹۵۰ برگرکینگ که رستوران زنجیره دیگری بود برای تهیه همبرگر رونق گرفت.
۳- فواید فستفود
- مواد مغذی: هر کدام از فست فودها، مواد مغذی قابل توجهی نظیر پروتئین، ویتامین و کربوهیدرات دارند
- سرعت و راحتی: یکی از بزرگترین فواید فستفود، سرعت آمادهسازی و سرو غذاست. این نوع غذاها به سرعت آماده و سرو میشوند که برای افرادی که در شرایط زمانی محدود هستند یا نیاز به غذای سریع دارند، مزیت بزرگی است.
- دسترسی آسان: رستورانها و مکانهای فستفود بسیار شایع هستند و در بسیاری از شهرها و مناطق، این امکان وجود دارد که به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنید.
- تنوع منو: علاوه بر سرعت آمادهسازی، این نوع رستورانها معمولاً مجموعهای از غذاهای مختلف ارائه میدهند که از نظر تنوع، گزینههای متعددی را برای مصرفکنندگان فراهم میکنند.
- شادابی: طبق برخی از آزمایشهایی که انجام گرفته است، خوردن اینگونه غذاها تا حد زیادی می تواند منجر به کاهش استرس شود.
چند دستور عالی و کاربردی از فستفودهای خانگی کوکپدی:
همبرگر
پیتزا
سوسیس
سیبزمینی سرخکرده
۴- مضرات فستفود
- کمبود تغذیه: بسیاری از غذاهای فستفود حاوی مقدار زیادی چربی، نمک و قند هستند و ممکن است در ترکیبات کمبود مواد غذایی مهم نیز داشته باشند. این مواد ممکن است سبب افزایش وزن، مشکلات قلبی و مشکلات دیگر سلامتی شوند.
- مسائل بهداشتی: به دلیل استفاده از روشهای پخت سریع، کیفیت و بهداشت مواد مصرفی در برخی از موارد ممکن است کاهش یابد که میتواند سبب بروز مسائل بهداشتی مانند اسهال یا عفونتهای معدهای شود.
- ارزش غذایی پایین: اغلب فستفودها ارزش غذایی کمتری نسبت به غذاهای سالمتر دارند و ممکن است باعث کاهش انرژی و سلامت کلی بدن شود.
برای مصرف سالم فستفود، مهم است که مصرف آن را محدود کرده و به تنوع در مصرف غذاها و ترکیبات غذایی توجه کنید. بهترین راه برای لذت بردن بدون دغدغه و نگرانی این است که آنها را از صفر تا صد در خانه تهیه کنید. در این صورت از مواد غذایی تازه و با بهداشتی ترین روش در خانه آنها را می توانید تهیه کنید و از خوردنشان لذت ببرید
موادغذایی خانگی
سوسیس خانگی
کالباس خانگی
همبرگر خانگی
مایونز خانگی
🚦نکته جالب اینست که نزد ما ایرانیها فستفود تنها به خانواده اسنکها گفته میشود که معمولا ساندویچهای ساده و چند دقیقه ای منظورمان است. اما در واقع فستفود غذاهای سریع هستند و کلاب ساندویچ هم یکی از آنهاست و اسنک در انگلیسی معادل میان وعده یا هلههوله خود ما ایرانیهاست🚦